Ako vybrať vhodný pohár na víno

Ako vybrať vhodný pohár na víno

Prvým krokom pri výbere pohára na víno je rozmyslieť sa aké víno chceme servírovať. Výber veľkosti pohára a jeho tvaru sa rôzni pri druhu alebo typu servírovaného vína. Biele víno je odporúčané servírovať v inom pohári, než červené, či sekt a to aj s ohľadom na rôznu teplotu podávanie vína, či nutnosť víno nechať po naliati do pohára dýchať.

 

Pohár na víno by mal byť vyrobený z kvalitného číreho skla a tie najlepšie sú vyrobené z krištáľového skla, kde najlepšie vynikne farba aj vôňa vína. Vďaka servírovaniu vína v krištáľových pohároch budete hviezdou večierku a doprajete ako sebe, tak aj hosťom naozaj grandiózny zážitok z degustácie sektu, bieleho či červeného vína.

 

 

Poháre na biele víno

 

Biele víno je zvyčajne menej aromatické a je ho vhodné servírovať do pohárov v tvare tulipánu, kedy objem poháre na biele víno by mal byť v rozmedzí 190 - 460 ml. Teplota servírovaného bieleho vína by mala byť nižšia ako u červeného vína a pohybuje sa v rozmedzí 5 - 7 ° C. Už z odporúčanej veľkosti pohára na biele víno je zrejmé, že množstvo vína bude v pohári menšie. U veľkého množstva vína by hrozilo, že sa jeho teplota zvýši a ako chuť, tak i aróma vína by mohli stratiť na kvalite. Práve zužujúci sa tvar pohára dopomôže tomu, aby aromatické látky obsiahnuté vo víne boli uchované čo najdlhšie a čuchový vnem tak podčiarkne chuťový pôvab. Dlhšia nožička dopomôže tomu, aby víno zostalo čo najdlhšie chladné.

 

V prípade aromatických bielych vín nič nebráni tomu, aby boli použité aj poháre obvykle určené na servírovanie červeného vína a to práve z dôvodov plnohodnotného otvorenia silnej vône niektorých bielych vín.

 

 

Poháre na červené víno

 

U pohárov na červené víno, kedy zvýšenie teploty po naliatí do pohára pomôže rozvinúť arómu a chuť takého vína možno servírovať v pohároch, ktoré budú mať objem väčší a to od cca 400 - 850 ml. Zvyčajne majú tvar balóna alebo gule, aby sa víno pri nalievaní krásne prevzdušnilo a mohlo dýchať. Nožička takého pohára bude kratšia ako pri pohári na víno biele. Čím objemovo väčší budete mať pohár, tým lepšie sa Vám s ním podarí krúžiť a prevzdušňovať víno, čo má za cieľ ako už bolo uvedené, pomôcť vínu nechať vyniknúť jeho sýtu chuť a arómu. Pamätajte, čím lepší kontakt červeného vína so vzduchom, tj. otvorenejšia časť pohára pri hrdle, tým lepší zážitok z plnohodnotnej chuti. Teplota servírovaného červeného vína by mala byť cca 14 - 16 ° C.

 

 

Poháre na sekt

 

Šumivé víno je najvhodnejšie servírovať do pohárov v tvare flauty o menšom objeme. Užšie hrdlo napomôže po dlhšiu dobu zachovať chuť sektu, ktorá nebýva tak výrazná ako pri víne červenom. Tu je odporúčaný objem pohára na perlivý sekt v objeme 100 - 250 ml a je úzkeho podlhovastého tvaru, čo vám pomôže sledovať perlenie v pohári. Teplota podávanie sektu je najnižšia zo spomínaných vín a pohybuje sa okolo 4 - 6 ° C.

Poháre na víno z číreho skla nájdete pod týmto odkazom.

 

U krištáľových pohárov je objem pohárov menší a to aj s ohľadom na váhu takého poháru, kedy pohár z krištáľového skla je pomerne ťažší ako pohár z číreho skla. Váha je rozhodujúce práve vo chvíli, keď dlhšiu dobu musíte pohár držať v ruke a nemáte ju kam odložiť.

Poháre na víno z krištáľového skla nájdete pod týmto odkazom.

 

V prípade, že hľadáte nielen krásne luxusné poháre na víno, ktoré poslúžia ako pekná dekorácia, ale chcete si užiť aj nezabudnuteľný zážitok z degustácie vína alebo sektu, odporúčame pozrieť sa aj do sekcie farebných krištáľových pohárov v rôznych farebných prevedeniach alebo do sekcie setov.

© 2025 Top Crystal Trade s.r.o. | Webdesign Next Vision
Tento web používa na poskytovanie služieb súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
OK   Ďalšie informácie